De onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter is geen tovenarij. Wetenschappers krijgen steeds meer grip op technieken waarmee licht wordt afgebogen. Voor zonnepanelen biedt dat nieuwe perspectieven.

Natuurkundigen zijn al een tijdje in staat met speciale technieken licht zo te buigen dat een ‘onzichtbaarheidseffect’ optreedt, net zoals bij de bekende mantel van tovenaarsheld Harry Potter.

Deze camouflagetechniek kan ook nuttig zijn voor zonnepanelen, zo hebben wetenschappers bij het Karlsruher Institut für Technologie bedacht. Dat zit zo.

Veel zonnepanelen werken voor de afvoer van opgewekte stroom met dunne lijntjes (vingers) die aansluiten op enkele dikkere buizen (bus bars). Dit netwerk op het zonnepaneel beperkt het rendement, omdat het effectieve oppervlak voor het opvangen van zonlicht door de afvoerlijnen kleiner wordt.

Om dit probleem aan te pakken hebben onderzoekers van het KIT geëxperimenteerd met een speciale camouflagelaag met groeven. Deze laag buigt het licht af van de vingerlijnen naar de zonnecellen. Op basis van simulaties is gebleken dat het inderdaad mogelijk is het licht zo om te buigen dat een hogere efficiëntie kan worden bereikt.

Veel zonnepanelen zetten momenteel zo'n 20 procent van het zonlicht effectief om. De onderzoekers gaan een praktijkproef doen met echte zonnepanelen die worden voorzien van een lichtafbuigende camouflagelaag. Ze hopen op een rendementsverbetering van liefst tien procentpunt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl